Ziekenhuizen dichter bij elkaar dankzij HospiLim

15/12/2010

HASSELT - De Limburgse ziekenhuizen en psychiatrische centra zullen voortaan nauwer samenwerken. Via de nieuwe vzw HospiLim willen ze in de toekomst samen aankopen organiseren en kennis verspreiden.
De acht ziekenhuizen en vier psychiatrische centra vierden gisteren feest in de ambtswoning van de gouverneur. Daar werd de nieuwe vzw HospiLim boven het doopvont gehouden. Er was al langer vraag naar een betere samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen. De stichting van openbaar nut Limburg Sterk Merk besloot haar schouders er onder te zetten en financiert de opstart van HospiLim met een bedrag van 600.000euro. Ook de Limburgse gouverneur en deputatie staan mee aan de opstart. 'We willen in Limburg de kwaliteit van de gezondheidszorg nog verhogen', meldt gouverneur Herman Reynders. 'Met de kopzorgen die het management van een ziekenhuis vandaag heeft, zoals de exploitatiekost, schaarste aan zorgberoepen, transnationaal patiëntenverkeer, de regelgeving, enzovoort, lijkt ons een toekomstige samenwerking zeer belangrijk.'
HospiLim wil in de toekomst de sleutel zijn in het aankoop van materiaal. 'Door gezamenlijk materiaal aan te kopen, kunnen bijvoorbeeld al heel wat kosten bespaard worden', zegt Erwin Bormans van het Ziekenhuis Oost-Limburg. 'Maar HospiLim moet meer zijn dan enkel een middel om samen materialen aan te kopen', voegt gouverneur Reynders toe. 'HospiLim moet een centrum worden waarin de Limburgse ziekenhuizen hun kennis kunnen uitwisselen. In de toekomst denken we zelfs aan samenwerkingen met universitaire ziekenhuizen en klinieken in andere regio's. De focus moet wel op Limburg blijven.'
Manager en aankoper
Gisteren werd de vzw opgericht. De volgende periode zullen er een manager en een aankoper aangesteld worden. 'Daarna gaan we echt van start met werkgroepen die de prioriteiten vastleggen en zullen de eerste concrete stappen gezet worden', aldus de gouverneur.
De verschillende partners zien de toekomst van HospiLim rooskleurig in. 'Zorg bieden blijft het belangrijkste binnen onze sector. Beschikken over goed materiaal is een zeer belangrijke factor in het bieden van zorg. Een beter aankoopbeleid staat dus gelijk voor betere zorg', zegt John Vanacker van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem. 'We willen met deze vereniging van onze Limburgse ziekenhuizen de beste van het land maken', besluit gouverneur Reynders.
 

© 2010 - 2019 HospiLim - vereniging zonder winstoogmerk. Alle rechten voorbehouden.